събота, 11 юни 2011 г.

На море в Турция-Далян




DALYAN PHOTO ALBUM by KEYSAN

12 км (7 мили) южно от Кьойджегиз по Път 400 до местния път (следвайте знаците). Карийски гробници са издялани в канарата,която се извисява зад обраслата с тръстики река Далян в спокойния рибарски град Далян.Когато канарата е осветена пре3з нощта,това е величествена гледка.Далян се е опитвал да противостои на развитието си като туристическо направление,но е успял само отчасти.Няколкото ресторанта и хотела го правят добра база за разходки в древния град Каунос на 10 км (7 мили) на запад.За да стигнете Каунос и плажа Истузу,се спуснете по течението на реката надолу от Далян при Екинджик,качете се на борда на кораб в пристанището на Далян. Istuzu beach (Плажът на Истузу) се простира на цели 5 мили със Средиземно море от едната страна и лагуна с прясна вода от другата.През юни и юли морските костенурки Caretta caretta снасят тук яйца;знаци по протежение на плажа маркират възможните места за снасяне и ви предупреждават да не забивате чадъри в пясъка или да не се държите по начин ,който би могъл да разтревожи костенурките.Въпреки че е защитена местност (градът се съгласи да да забрани бързото развитие,за да предпази костенурките),развитие на туризма вече е започнало. В своите Метаморфози,Овидий обезсмъртява Kaunos (Каунос),който избягал от любовните предложения на своята сестра Библис и основал града,които сега носи неговото име;нимфите превърнали Библис,която плачела неутешимо за загубата,във фонтан.Останките на Каунос (който е на около 15-30 мин.път с кораб от Далян,в зависимост от атмосферните условия) включват рушаща се византийска базилика,масивна римска баня,възстановена като музей и добре запазен театърот IV в.пр.Хр.,изсечен в планинския склон в гръцки стил.Скалните гробници тук,въпреки че са предизвикателни и красиви,не са точно като ликийски,макар да изглеждат точно такива.Карийците,чието царство граничи с Ликия,ги изсичат през IV в.пр.Хр. в ликийски стил.

Ресторанти и хотели препоръчани от Фодорс,на който имам пълно доверие!

Denizati (Денизатъ).Вероятно най-добрият ресторант в Далян,за които допринасят и раздавачът на каици,и свиренето на щурците вечерта.

Deniz Yildizi (Дениз Йълдъзъ).От този ресторант липсва прекрасната гледка на "Денизатъ".

Dalyan Hotel (Далян Хотел).Стаите в този хотел са удобни и чисти и имат гледки срещу река Далян и древните гробници.

Binlik Hotel (Бинлик Хотел).Стаите в този семейно ръководен хотел не са луксозни,но те действително имат удобства.

Hotel Assyrion (Хотел Асириан).С модерни бани,24 часово обслужване по стаите и голям плувен басейн над река Далян,този нов хотел е приятно място,за да избягате от цивилизацията (той е на 1 км 1/2 миля от градския център,без да страдате от липса на удобства.

http://portalturkey.blogspot.com / Abdurrahman Travel

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Dikili - Turkey / Дикили - Турция

With Me : Abdurrahman

Turquoise Callint,Turkey,Turkiye